Suomi.fi-valtuudet korvaavat Katso-roolit vuoden 2019 loppuun mennessä. Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa tilitoimiston ja tilitoimiston asiakkaan kannalta, sitä avataan tässä lyhyesti. Viranomaiset ottavat palvelun käyttöön eri tahdissa ja ensimmäisenä käyttöön tämän ottavat Verohallinto ja tulorekisteri. Valtuutuksia on voinut hakea palvelusta jo 15.5.2018 lähtien, mutta valtuutus alkaa toimimaan Verohallinnon kanavissa vasta marraskuusta (2018) alkaen. Katso-valtuutus toimii edelleen vuoden 2019 loppuun asti, jolloin tämä palvelu sitten ajetaan lopullisesti alas.

Mikä muuttuu?

Suurin muutos käytännössä uudessa tavassa verrattuna vanhaan tapaan on se, että Suomi.fi-valtuutetun täytyy kirjautua Verohallinnon verkkopalveluihin henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla (HST-kortti). Tämä on niin sanotusti varmempi ja vahvempi tapa tunnistautua kirjautuessa kuin vanha tapa erillisillä Katso-tunnisteilla ja salasanakortilla. Tulevaisuudessa pahvisista salasanakorteista tullaan luopumaan myös esimerkiksi verkkopankkiin kirjautuessa.

Suomi.fi-valtuutuksessa on verotuksen liittyviä rooleja vain kaksi. Ne ovat veroasioiden hoito ja veroilmoittaminen. Katso-palvelussa valtuuksia oli vaikka kuinka paljon ja tämä aiheutti aina valtuutustilanteessa pientä hämmennystä. Veroasioiden hoito-valtuutuksella tilitoimistolle annetaan valtuutus hoitaa kaikkia veroasioita valtuuttajan puolesta kaikissa Verohallinnon asiointikanavissa. Näitä palveluita on tietysti esimerkiksi Oma vero sekä ihan tuloveroilmoittaminen. Jos tilitoimistolle annetaan vain veroilmoittaminen-valtuutus, niin tilitoimisto pystyy lähettämään vain veroilmoituksia ja muita veroasioiden hoitoon liittyviä ilmoituksia. Tätä valtuutusta ei voi käyttää kaikissa asiointikanavissa, kuten esimerkiksi OmVero-palvelussa. Tästä johtuen suurin osa asiakasyritysten tilitoimistoille antamista valtuutuksista tulee varmasti olemaan näitä veroasioiden hoito-valtuutuksia.

Valtuuden antaminen

Yrittäjä, yrityksen toimitusjohtaja tai muu nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö voi valtuuttaa tilitoimiston ja kirjanpitäjän Suomi.fi-palvelussa, samalla periaatteella kun Katso-valtuutukset annettiin. Nyt vaihtoehtoinen tapa on se, että kirjanpitäjän voi pyytää yritykseltä valtuutusta. Kun yritys saa valtuutuspyynnön tilitoimistolta tai kirjanpitäjältä yrityksen toimitusjohtaja, nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö tai heidän valtuuttamansa työntekijä voi hyväksyä tämä valtuutuspyynnön ja valtuutus astuu voimaan. Toisin sanoen asiakasyrityksen ei välttämättä tarvitse käydä läpi monimutkaista Katso-valtuutuksenantamisohjetta, joka usein on kohettu melko hankalaksi. Jos asiakasyritys kuitenkin antaa valtuutuksen itsenäisesti, niin tilitoimistolta ei tarvita erillistä hyväksyntää, vaan valtuutus astuu voimaan tällä valtuuttamisella. Kun kirjanpitäjä sitten seuraavalla kertaa kirjautuu Verohallinnon palveluihin omilla verkkopankkitunnuksilla tai muulla vahvalla tunnistautumistavalla, niin hän pystyy käyttämään valtuutuksen kautta annettuja palveluita asiakkaan puolesta.

Osakeyhtiön puolesta tietojen ilmoittaminen OmaVerossa

Katso-roolit tuloveroilmoittaminen ja oma-aloitteisten verojen ilmoittaja rooleilla ei voi enää 1.11.2018 lähtien ilmoituksia OmaVerossa, joten tätä Suomi.fi-valtuudet tulisi olla annettuna. Marraskuun alusta alkaen voi OmaVerossa asioida vain seuraavilla Katso-rooleilla: yrityksen pääkäyttäjä, yrityksen rinnakkaispääkäyttäjä ja yrityksen OmaVero. Kuitenkin kaupparekisteriin merkityillä toimielinrooleilla voi asioida OmaVerossa ilman valtuutusta. Nämä roolit ovat: toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja, nimenkirjoitusoikeudellinen, prokuristi tai selvitysmies. Ja kuten tuossa jo aikaisemmin mainittiin, niin OmaVeron käyttöön tarvitaan tuo veroasioiden hoito-rooli.

Siirtymäaika

Tässä kannatta myös huomioida, että 1.1.2019 käyttöön tuleva tulorekisteri, jolloin työnantajasuoritusten ilmoittamista varten tarvitaan heti nuo Suomi.fi-valtuudet. Eli vaikka Katso-valtuuksilla pärjätään tuonne 2019 loppuun asti, niin suositus on, että samalla kun annetaan tulorekisteriin valtuutukset, niin annettaisiin nämä veroihin liittyvä valtuutukset. Mielestäni ihan loogista, ettei sitten tarvitse taas toista kertaa kohta olla antamassa tai pyytämässä valtuutuksia.

Jos kuulostaa edelleen monimutkaiselta, niin kerromme mielellämme lisää! Myös Verohallinnon verkkosivuilta löytyy hyvää ja yksityiskohtaista ohjeistusta aiheeseen liittyen. Pieni jumppa tilitoimistoilla ja tilitoimistojen asiakasyrityksillä on edessä, mutta lopputuloksena menemme kuitenkin kohti helpompia ja kaikkia osapuolia auttavia toimintamalleja.

 

Lue lisää Verohallinnon sivuilta tästä!

Lähteet:

Verohallinnon verkkosivut, https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/tietoa_verotuksest/verotuksen_muutoksia/valtuuttaminen/

Poiminnat:

 

  • Käyttöön 1.11.2018
  • Siirtymäaika 2019 loppuun asti (Katso-palvelu poistuu)
  • Annetaan tilitoimistolle tai tilitoimisto pyytää asiakasyritykseltä
  • Valtuutus annetaan Suomi.fi-verkkopalvelussa
  • 2 roolia veroihin liittyen (veroasioiden hoito ja veroilmoittaminen)
  • Tulorekisteriin liittyen valtuutus pitää olla heti 1.1.2019!