Kuten nyt varmasti kaikilla on jo tiedossa, niin yleinen arvonlisäverokanta nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1.9.2024 alkaen. Tässä kohtaa siis muita muutoksia ei tule, joten ainoa asia on se, että elokuun loppuun asti 24 prosentin alv:lla laskutetut tuotteet ja palvelut laskutetaan syyskuun alusta sitten 25,5 prosentin verokannalla. Muiden verokantojen muutokset tulevat voimaan aikaisintaan vuonna 2025. Näistä siis lisää siinä kohtaa, jos muutoksia tulee.
No mikä sitten ratkaisee, että käytetäänkö alv-prosenttia 25 vai 25,5? Kuten tähänkin asti, tavaran myynnin arvonlisävero kohdistetaan yleensä sille verokaudelle, jonka aikana tavara on toimitettu eli luovutettu ostajan haltuun. Sovelletaan siis niin sanotusti suoriteperusteisuutta. Jos tavara luovutetaan ostajalle viimeistään 31.8.2024, sovellettava verokanta on 24 %, vaikka ostaja maksaisi tavaran myöhemmin syyskuun aikana. Palvelun myynnin arvonlisävero kohdistetaan sille verokaudelle, jonka aikana palvelu on suoritettu. Jos palvelun suorittaminen on kesken silloin, kun verokanta muuttuu, sovelletaan palvelun päättymisajankohdan verokantaa. Palvelu on suoritettu, kun se on asiakkaan käytettävissä. Eli palvelun myynnin arvonlisäverokanta on 25,5 prosenttia, jos palvelun toimittaminen on kesken elo-syyskuun vaihteessa ja palvelu on asiakkaan käytössä vasta syyskuun puolella.
Ennakkomaksu on kuitenkin pieni poikkeus tässä kohtaa. Ennakkomaksun saaja ilmoittaa ja maksaa arvonlisäveron siltä verokaudelta, jonka aikana ennakkomaksu on maksettu. Jos ennakkomaksu on kertynyt myyjälle ennen elokuun viimeistä päivää, sovellettava verokanta on 24 prosenttia. Osamaksukaupassa arvonlisäveron suorittamisvelvollisuus syntyy, kun tavara luovutetaan ostajalle.
Uutta verokantaa sovelletaan sellaiseen tavaran yhteisöhankintaan, joka pitää kohdistaa syyskuulle 2024 tai sen jälkeen. Yhteisöhankinta kohdistetaan sitä kuukautta seuraavalle kalenterikuukaudelle, jonka aikana hankinta on tehty. Tavaran yhteisöhankinta on tehty sinä ajankohtana, jona tavara on vastaanotettu. Jos ostajalle kuitenkin annetaan hankinnasta lopullinen lasku toimituskuukauden aikana, yhteisöhankinta kohdistetaan toimituskuukaudelle. Kaikissa EU-maissa sovelletaan käännettyä verovelvollisuutta, kun elinkeinonharjoittaja myy yleissäännön mukaisen palvelun toiseen EU-maahan sijoittautuneelle elinkeinonharjoittajalle. Suomessa käännettyä verovelvollisuutta sovelletaan moniin muihinkin kuin yleissäännön mukaisiin palveluihin. Käännetty verovelvollisuus tarkoittaa sitä, että myynnin veron maksaa myyjän sijaan palvelun ostaja Suomessa. Jos käännetyn verovelvollisuuden alainen palvelu on suoritettu 1.9.2024 tai sen jälkeen, palvelun myynnin arvonlisäveroon sovelletaan 25,5 %:n verokantaa. Jos palvelusta on kertynyt ennakkomaksu ennen 1.9.2024, myynnin arvonlisäveroon sovelletaan kuitenkin 24 %:n verokantaa.
Arvonlisäveroilmoituksella (Oma-aloitteisten verojen veroilmoitus) kaikki menee kuten ennenkin. Kohdassa “Vero kotimaan myynneistä verokannoittain: 25,5 %:n vero” saattaa siis siirtymäaikan olla esim. maksuperusteista kirjanpitoa tehdessä sekä 24% alv:a että 25,5% arvonlisäveroa. Kirjanpidon ohjelmistoissa on nyt elokuun lopulla tulossa päivityksiä tai sitten päivityksiä on jo tehty, jotta arvonlisäverot nousevat alv-ilmoitukselle oikein. Tuossa kuun vaihteessa, kun myyntilaskuja tekee, niin kannattaa olla tarkkana, että laskulle tulee oikeat alv-kannat. Helpompi ja nopeampi tehdä heti oikein, kun korjailla myöhemmin.
Lähde ja lisätietoa: https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/arvonlisaverotus/arvonlisaveroprosentit/Yleinen-arvonlisaverokanta-nousee-syyskuussa/